Otthon maradt a májkrém

Otthon maradt a májkrém

A vendéglátás nem egy tánc

2016. május 12. - Pacuha Emzi

„Elindult valami.”

Annyiszor, annyiféle kontextusban hallottuk már ezt a hangzatos – ám az általánosság finoman óvatos páncélja mögül ki nem kandikáló – kifejezést, hogy szinte teljesen elvesztette ígéretes jelentését, és egyelőre annyi mögöttes tartalmat hordoz, hogy „még nincs semmi”. Hogy tényszerűek legyünk, Budapest Bocuse d'Or Europe-ot rendezett, és Széll Tamás megnyerte. Ez mit jelent?

A szakács szakmában tulajdonképpen azt, hogy nem csak megerősítette helyét Budapest a gasztronómiai térképen, de egy világklasszis magyar szakács el is hódította a címet, ha már úgyis itt volt a díjkiosztó. Ez egy olyan esemény, ami megerősítheti az egész szakmát, és jótékony hatással lehet az utánpótlásbázisra is, ha példaképeket termel egy adott pálya. Én, mint laikus mást nem is tehetek, őszintén gratulálok Széll Tamásnak, és az új magyar gasztronómiának!

Ez hogyan érinti a hétköznapi embereket? Ahogy például egy nemzetközi sikerfilm (Liza, a rókatündér vagy Saul fia) vagy az EB kvalifikáció, ez szakmai siker is hangolhat kicsit a magyar ember jóízlésén. Közösségi szinten ez még nem siker, ez egy jelzőfény, mely által esélyt kapunk arra, hogy magunk mögött hagyjuk a poszt-szocialista éttermek posványát, a mirelitszagú végtelenbenyúló étlapokkal, a vendégek ízléstelen demokráciájával – melynek örökkévaló szimbóluma a vegyes köret –, a szénhidrát- és a mennyiség-alapú porciók hegemóniájával, hogy csak a legfontosabbakat emeljem ki.

Miért járunk étterembe? Hogy jól lakjunk. Az átlagembernek, sok esetben indokolt pénzügyi okokból, étteremválasztáskor egy roppant egyszerű képlet lebeg a szeme előtt. (ADAG MENNYISÉGE + VÁLASZTÉK) X OLCSÓSÁG = INDEXÉRTÉK. Az éttermek indexértéke alapján az átlagember virtuális listát készít, és nagy valószínűséggel a magasabb értékkel rendelkező étterembe látogat el, ahol a „szokásosat” fogja enni. Ezen kellene változtatnunk, hiszen a kapitalizmus áldásos jellegzetessége, hogy kereslet határozza meg a piacot. (…Amíg be nem üt a marketing…)

Ha a szavaimból a sznobság hipokrita nyelvcsapásai érződnének, hozzáteszem, hogy az átlagember én is lehetnék. Egy-két éve fedeztem fel öcsém buzgó közbenjárásával azt, hogy ezt is lehet, így is lehet. És félreértés ne essék, ez nem pénz kérdése! Vegyük a mindenki által imádott, már-már emblematikus Jégbüfét. Nem is olcsó, nem is jó. Persze, tradicionális, kell is, óvjuk is, de Kádár Jánost parafrazálva (találni se lehetne jobb embert erre, mint a tortabevonó apostolát): a csoki torta, legyen csoki torta!

Világhírűnek tartjuk a magyar vendéglátást, ám – ahogy sok más esetben – most is az önbecsapás áldozatai vagyunk, ha elhisszük, hogy minden a megfelelő úton halad. A nagyközönség számára népszerű kávézók, cukrászdák és éttermek általában a szocreál nyugger-kultúra és a vidéki csárda-jelleg között lavíroznak szellemiségben.

Van egy nyaralónk Pest megyében, egy termálfürdő köré alakított üdülőterületen, és egészen konkrétan, mióta megvan a telek, nem volt olyan egymást követő három év, amikor a strand melletti ingatlanon működött volna az étterem. Folytonos tulajdonosváltás és ideiglenes bezárások színesítik a népszerű strand melletti vendéglátóhely életét. Azt gondolom, hogy sok mindent elmond az átlag magyar vállalkozók szellemiségéről illetve az éttermi szokásainkról, hogy egyetlen éttermet sem tud eltartani egy üdülőterület, még úgy se, hogy a strandon a tejfölös-sajtos lángos és a mirelit hekk a legkomplexebb fogások. Hozzáteszem, hogy az említett problémákon abszolút nem segít a rendszerváltás utáni mindenkori magyar kormány szakmákhoz és vendéglátáshoz való hozzáállása sem. Emlékezzünk csak vissza, hogy pár éve irreális mértékben korlátozták az államilag támogatott vendéglátós helyeket a felsőoktatásban, úgy hogy közben egy kész alternatíva sem áll a fiatalok rendelkezésére, hiszen az OKJ-s képzések helyzete korántsem nevezhető stabilnak és átláthatónak.

A szakács-, pincérszakmát egészen más szinten becsülik meg itt Olaszországban, és meg kell hagyni, általánosságban (szigorúan) a vendéglátás nívója is egészen más dimenzió. Egészen egyszerűen elmondhatatlan barátsággal és profizmussal kezelik az olaszok a vendégeket, még tömött teraszokkal is. Természetesen teljesen más forgalomról beszélünk, mert itt mindennaposnak számít egy napközben elfogyasztott kávé (ami a legtöbb helyen olcsóbb, mint Budapest belvárosában), egy spritz vagy egy pohár bor, és a vacsora-kultúra is egészen más itt délen, ahol akár éjfélbe hajló pizzázás is kerekedhet bármely hétköznapból. Sok étteremben adnak az ételekhez, italokhoz ingyen büfét, ami tulajdonképpen arra hivatott, hogy az ember jól is lakjon, ha esetleg nem szokott a fine dining-közeli porciókhoz.

A vendéglátózás egy olyan terület, ami legelelső frontja lehet a szakmák megtépázott megbecsültségének visszaállításáért vívott harcban. De ehhez nem csak az oktatásban kell rendet tenni, hanem le kell mondanunk a vegyes köretről, meg kell bíznunk a pincérek és szakácsok ajánlásában – bízva abban, hogy elhivatottság és jó ízlés vezérli őket, nem pedig az alapanyagok szavatossági ideje – és nem szabad behódolnunk ezen a téren sem a tekintélyelvű sznobériának, melynek rengeteg vendéglátóipari egység köszönheti túlélését.  

Remélem a kézműves sörök és fast food káprázatos példáját követve a magyar ember éttermi, cukrász- és kávé- és borkultúrája is rohamléptekkel zárkózik majd Széll Tamás zsenialitásához! Bízom benne, látva a generációm prominens képviselőinek törekvését egy ízlésesebb jövő fel, konyhánk nemzeti jellegét az ízei adják majd, nem pedig az irtózatos mennyiségű köret, a műanyag fehér kerti székek, és a túlárazott szocreál hagyomány, ami kicsit silány, kicsit drága, és sosem volt igazán a miénk.  

A bejegyzés trackback címe:

https://maradtamajkrem.blog.hu/api/trackback/id/tr228712168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.05.13. 09:37:56

Szinte mindenben egyetértek, amiket leírtál. A szomorú valóság azonban az, hogy amennyiben még meg is lenne az igény, hogy a "szocreál nyugger-kultúra és a vidéki csárda-jelleg " -et túllépjük, a nagy átlag sajnos nem képes kifizetni még heti egy éttermi étkezés árát sem. Nyugat-Európában csütörtöktől, amennyiben nem foglaltál asztalt, már nem férsz be sehova - nálunk szombat este is találkozom félig üres éttermekkel. Ez legalább annyira lehangoló, mint a "túlárazott szocreál hagyomány".

Attilajukkaja 2016.05.13. 11:21:21

"egy világklasszis magyar szakács el is hódította a címet"
Szerintem me'g nem.

McZozo 2016.05.13. 12:08:50

MAximalis elismeresem a dijert. MEghajolok elottuk.
Viszont egyetertek az elotte szolokkal hogy azert otthon ezt igen kevesen engedhetik meg maguknak.
A masik meg hogyha el is ismerem a szakacskodas ezen iranyat, azert en nem neveznem ezt egyetlen kovetendo iranynak.
Szerintem a Magyar etelek szepsege sok esetben az osszetetsegukben van, illetve haziassagukban, Igy ez a Gordon Ramsey fele letisztul 2-3 alapanyagbol keszult Michelin fele iranyultsag jo de nem egyetlen irany. Illetve Olvastam a menut es azert ebben is kagylok majak ... voltak ami meg szinten nincs benne a Magyar atlagkonyhaba. Igy szerintem igeny van es lenne is tovabbra is az itt kicsufolt feher muanyagszekes czardas verziora is, cask persze azt is lehet minosegben muvelni, De szerintem semi baj nincsen egy jo kis cigany pecsenyevel, borjupaprikassal es tarsaival ha azok jo alapanyagbol finoman keszulnek. Meg kene ferjen egymas melett ez is meg az ujhullamos Michelin etelek is aztan meg a kozonseg majd eldonti kinek mi a jo.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2016.05.13. 15:51:21

A történet nekem árnyaltabb. Széll Tamás és csapatának munkája csodás, emelem kalapom előttük. Az MGE munkája is dícséretes, mert nem itt tartanánk nélkülük.
De az MGE valójában kinevelt 8 év alatta egy tehetséges szalácsot és ennyi. Igazából nincs is vetélytársa. ezt láthattuk a magyar versenyen, az előző lyon-i versenyen, meg a MGE Hagyomány és Evolúció versenyein is. Amikor bejött a Michelin Guide volt négy Bib-es étterem, most kettő. Ok lett 5 egy csillagos, de az utánpótlás elfogyott.
Az MGE pedig lassan klikkesedett. Mindig furcsálottam, hogy vannak éttermek akikról sosem esik szó, pedig az élvonalba tartoznak. Ennek legjobb példája az Arcade Bisztró volt. Volt Bib-je, szerintem az egyik legjobb bp-i étterem volt, de sosem említették a nevét, aztán persze szépen be is zárt. De sorolhatnám.
A vidéki éttermeknél hasonló volt a helyzet, ott ott volt az etalon, a szemesi Kistücsök, ami jó étterem, de semmi kimagaslót nem adott. Ilyennek kellene lennie egy sima jó étteremnek. És ez már önvecsapás volt, mert ennél azért lehet tovább fejlődni.
Ha felteszema kérdést, hogy mondjunk emblematikus tányérokat, ami alapján egy-egy ség jól beazonosítható, hát nem sok van. Van Bíró Lajos, meg az ökörpofa retrója pl. Anno Huszár Krisztián MÁK beli munlássága volt az, amire csettinteni lehetett. Van jó étterem, de a kreatív energia valahol eltűnt.
Maga a fine dining már leszálló ágban van, a helyi alapanyagok, könnyedebb elkészítés, az emelkdett bisztró inkább az irány. A Bocuse most amolyan hibrid, helyi alapanyag, de fine ding tányérok.
Hírverésnek ez most jó, de forradalom ettől még nem lesz. Nincs helyi alapanyag, nincs elég minőségi termelő, nincs bizalmat szavazó nagyobb fogyasztói réteg.

2016.05.13. 16:04:32

@McZozo: Szerintem sincs semmi baj a hagyományos magyar ételekkel. Sőt, kimondottan ízletesek. A gond csupán akkor kezdődik, amikor elmegyek egy étterembe és magyaros ételt választok és az étel minősége nemhogy a kívánt szintet nem hozza, hanem egyszerűen ehetetlen.
Persze lehet, hogy nálam magasabban van a léc, de így jártam, vagy jártak az éttermek velem.

Pacuha Emzi 2016.05.13. 18:18:03

Nyilván a nagy átlag számára ennél sokkal jelentősebb problémák is vannak, és egyáltalán nem volt szándékom kérdőre vonni senkit, hogy szerény anyagi lehetőségek mellett miért nem hódol a fine-diningnak, viszont sokan sokkal többet költenek egy-egy gátlástalanul gyenge minőségű étteremben pusztán azért, mert nincs igényük többre. Természetesen nem a pörkölttel és a túrós csuszával van problémám, csak ha "a zsír felfénylik, a zsiger örül". Köszönöm ezeket a konstruktív hozzászólásokat!

ponindex 2016.05.14. 06:11:15

Természetesen örülök a sikernek, bár sem löttyös indulatú mélymagyar, sem gasztrosznob nem vagyok, és engedtessék meg nekem, hogy vegyes érzelmekkel viseltessek a "magyar gasztronómiai forradalom" iránt. Megpróbálom röviden összefoglalni (bár Uj Péter témába vágó publicisztikája - ha kivonjuk belőle a szokásos kulináris elfogultságát és két lépéssel távolabbról, hunyorítva nézzük - nálam jobban megtette már).
Sajnos ezen a téren nem revolúció, hanem evolúció fog végbemenni (jobb esetben legalább az). Az emberek ízlése, fogyasztási szokásai nehezen változnak, nem robbanásszerűen – kivételt képeznek a gasztronómiailag nehezen értelmezhető, divathullámokként jelentkező trendek, mint a paleolit, ökobio, ilyen-olyan-mentes táplálkozás. Jól megfigyelhető volt ez a hazai borkultúra kapcsán. Huszonéve – amikor kalandoztam kicsit a vendéglátásban - nem tudtunk annyi BB édes muskotályt tartani raktáron, hogy ne fogyott volna el. Tizensok éve a bor a testes vörös volt, lehetőleg barrikolva, a Varga pincészet valami bűnrossz, Balaton cuvée-nek hívott, a német ízléshez igazított borral tarolt a nyugati piacon. Manapság már Légli Ottó is lehetett az év borásza, fehérborai ellenére is  . (Bár az azért elgondolkodtató, hogy egy borfesztiválon mai napig a legjobban fogyó termék a „rozéfröccs”.)
No, a lényeg: eme gasztro-evolúció legnagyobb akadálya – véleményem szerint – az elmaradt polgárosodás. Valóban az van, hogy a mirelitből, kétes minőségű, frissességű alapanyagokból főző vendéglőkbe, bisztrókba is csak vasár-és ünnepnapokon jut el az emberek többsége, ha egyáltalán, és vannak, akiknek a „mekizés” is élmény. Nagyon sok embernek már az is nagy truváj, hogy nem neki kell megcsinálni a kaját, hanem kiszolgálják.
Mint mindenben, ennek a megítélésében is a „mihez képest” lehetne a mérvadó. Fikázzák az Ikeát, hogy tirpák igényteleneknek való tömegcucc, na majd ha minden magyar otthonban legalább az Ikea-színvonal és amúgy praktikus megoldásai lesznek, akkor lehet szintet lépni. Fikázzák a Vapiano-t, mert gyorsbüfé, majd ha mindenki legalább ilyen színvonalon tolhatja be az ebédjét, akkor lehet.
Hogy akarunk gasztroforradalmat, ha az átlagos magyar háziasszony húsból a csirkét-sertést, sajtból a trappistát, szószból max az Uncle Ben’s vagy Dolmio készterméket ismeri? Ha még az általam ismert – relatíve jó anyagi helyzetű – háziasszonyok is a Tesco-Aldi-Lidl-Auchan négyszögben szerzik be a még nyáron is faízű paradicsomot? És előre pácolt, fóliás szarokat vesznek, mert nincs plusz öt percük, hogy maguk befűszerezzék. Hol van ettől a Kobe vagy Angus marha, nem beszélve a kecsegéről és a gemenci szarvasborjúról!
Nincs idő, nincs pénz, nincs nyitottság. És bizony be kell látni, hogy emiatt az emberek többségének a főzés, étkezés nem örömforrás, hanem szükséges, letudandó feladat, hogy meg ne pusztuljon, és ilyen szempontból nem sikerült még meghaladni a rabszolgatartó társadalmak színvonalát.
A magam részéről párolok egy kis spárgát saját szedésű szegfűgombával, csinálok hozzá cheddar-sajtos, kapros hollandimártást, és szarok a világra, úgyis menthetetlen.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.05.15. 16:47:33

Ha kicsit nyitottabb szemmel járnál, akkor látnád azt, hogy sok helyen a Fine Dining éttermek mellett vannak vendéglők, bisztrók, büfék, gyorséttermek, stb. és még jó steakhouse is akad, de a piacon, a hentesnél is remekül lehet enni. Magyarországon nem ez van. A felsorolásban lévő kb. összes helyet ami a gasztronómia alapja lehetne sokan megpróbálják ignorálni, ellenben a teljes gasztronómiai piachoz képest sikerült kialakítani egy túlméretes, utánpótlás nélkül fejként pár Fine Dining étteremet. Ahol a Tanti esete is mutatja cseppet sem magától értetődő az állandóság a stabil vállalkozások léte.

Az etalonnak tekintett Kistücsök nem azon bukik el, hogy a környék lakói olcsón, nagy étlapról, nagy adagot akarnak enni. Hanem azért, mert egy étterem nem csak a kajáról szól, és a hely sötét, és nem is nyújt kiemelkedőt. Jó ételt, jó minőségben, jó alapanyagokból, de hangulatos környezetben nyújt a Taverna a környéken. Csak ott nem gasztroforradalomról, hanem a helyieket és turistákat a fentiek szerint kiszolgáló jó vendéglátásról szól És aki télen egy kifejezetten drága síterep egyik legjobb helyen lévő éttermének a konyháját viszi, nyáron ha pihenni hazajön Magyarországra is éppen ott eszik.

A legtöbb gasztronómiai érdeklődésű turista pedig nem az univerzális globalizált fine dining irányra kíváncsi, hanem arra amit a helyiek esznek. Ami különleges, amit nem kap meg otthon. Ez a kategória a fine dining, a gasztroforradalom, stb. jelszavak mellett nem nagyon fejlődik. Mert aki a minőség miatt akar reklámot kapni az elmegy a fine dining irányba. Ugyanis a jó helyi vendéglők 0 publicitást kapnak. Pedig ilyen nem csak Szemesen van, hanem mondjuk Siófokon is tudunk párat. Ez a mostani változás emiatt könnyen lehet akadálya a valódi fejlődésnek ahelyett, hogy mozgatórugója lenne.

Sokkal fontosabb lenne eljutni oda, hogy a minőségi kisvendéglőben való étkezést a többség ne tekintse luxusnak.

Hogy a húsok, halak, stb. jobb megismerésére alkalmas helyek, mint a Trófea lánc egyes tagjai megismertessék az embereket olyan alapanyagokkal amikkel félnek kísérletezni, de a nagyszülő szakácskönyvében van rá recept.

A jégbüfére mindenki tudta, hogy pocsék, drága... De ott maga a jelenség, a hely adta el a szolgáltatást, azaz pont azt a szemléletet képviselte, hogy nem jóllakni megy oda az ember. Cukrászdából a Daubner, az Auguszt, stb. kicsit más helyzetben van és pörög.

Az 1-2 nyáron át próbálkozó cégek szemlélet rossz, de nem tudod, hogy te jobbat hoznál-e ki a helyzetből. Pont azért, mert nem oda mutatsz ahol igazán gyengén muzsikál a hazai piac. De a piaci büfék, hentesek ahol sok hozzávalót szintén megkóstolhatnánk szintén hiányoznak.

Amikor a Karcsikám szintű összesítések is ignorálták az olyan helyeket, mint a Rétisas, akkor kevés a példa amire érdemes odafigyelni. Pedig...

www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20160303-azt-hittuk-ehezni-fogunk-de-kelenfoldon-megis-jollaktunk.html

Az Origo beszámolója érdekes.
süti beállítások módosítása